Fem un pas més amb la “CAP”: COLLÈGE AVENIR PLUS

Bambilor (Senegal)

El nostre objectiu és contribuir a l’educació integral del col·lectiu de nens i joves del municipi de Bambilor, barri de Gorom, mitjançant la creació d’un centre educatiu.

Contactar

Què és el projecte AVENIR

Construcció d’un centre educatiu de 9 aules per a alumnes de preescolar, educació primària i educació secundària obligatòria que integra a l’educació formal elements clau de la pedagogia desenvolupada per la metodologia d’Ak Benn.

Per fer realitat aquest projecte, necessitem el vostre suport econòmic. Qualsevol aportació, per petita que sigui, serà de gran ajuda i contribuirà directament a la millora de les condicions educatives a la comuna de Bambilor.

Ens comprometem a mantenir-vos informats sobre el progrés del projecte i a ser transparents en l’ús dels fons recaptats. La vostra col·laboració pot marcar una diferència significativa en les vides de molts infants i contribuir a un futur més just i equitatiu.

Com puc col·laborar?

Com fer una donació

Pots fer una donació per dues vies:

  • Fent una aportació a través de la plataforma de crowfunding GoFundMe.
  • Fent una aportació directa a través de l’ordre de transferència que et pots descarregar aquí.
On es localitza el projecte AVENIR?

Al barri de Gorom, a la comuna de Bambilor (Senegal)

Quina és la finalitat del projecte AVENIR?

La finalitat principal del projecte és la construcció d’un centre educatiu sostenible de 9 aules per a alumnes de preescolar, educació primària i educació secundària obligatòria que integra a l’educació formal els elements clau de la pedagogia desenvolupada per l’associació Ak Benn, descrits en diversos llocs d’aquesta web, i experimentats a entorns d’educació no formal al barri de Grand Yoff al llarg de tres dècades.

L’escola funcionarà com a centre d’educació i convivència per als residents de Bambilor-Gorom. Aquesta iniciativa posa especial èmfasi en la protecció del medi social i natural (medi ambient). Es buscarà especialment la implicació de les famílies dels alumnes a través de visites a cadascuna per fer un millor seguiment dels infants i establir objectius conjuntament.

Qui es benificiarà de la construcció del centre educatiu?

La població infantil, adolescents i joves de Bambilor- Gorom, departament de Rufisque, a 30 km. de Dakar-ciutat. L’escola s’adreça també a la perifèria de Dakar.

Qui es farà càrrec del centre educatiu?

El centre educatiu anirà a càrrec de l’equip educatiu liderat pel professor Aliou Mendy, amb experiència de més de 25 anys al món educatiu formal com a docent i director en un centre escolar a la població de Kër Massar a la perifèria de Dakar i també amb ampli recorregut com a responsable animador de l’educació de nens i joves oberta a tothom.

Què ofereix el centre educatiu?

El Projecte Educatiu AVENIR a Bambilor integra tres grans espais educatius complementaris en tres espais que constitueixen un tot integrat:

  • Escola d’educació formal per a alumnes d’educació infantil, primària i secundària obligatòria (Collège)
  • i una micro granja.
  • Espai d’exposició permanent d’Ak Benn “Cura de la Casa Comuna” integrat en una de les sales del centre polivalent d’exposició, sala de reunions de professors.
Amb quins materials es construirà l'escola?

L’escola es construeix a base de maons de terra premsada també denominats maons de fang.

Aquesta opció escollida per a la construcció, que assegura un edifici sostenible a la seva concepció, té les següents característiques avantatjoses:

  • S’usa material local abundant a la zona, fet que afavoreix el consum local i l’estalvi en costos de transport.
  • S’estalvia el consum de ciment i, per tant, el material és menys contaminant en el seu procés de fabricació.
  • D’altra banda, les edificacions fetes amb aquest sistema de construcció tradicional impedeixen el pas de la calor durant les hores més caloroses del dia i absorbeixen la frescor durant la nit, i això crea una atmosfera agradable i saludable a l’interior dels espais.
  • Totes les edificacions que conformen el conjunt estaran proveïdes d’una doble teulada, cosa que permet oferir als alumnes un clima suportable durant les hores més càlides del dia.

Cal assenyalar que a aquestes característiques avantatjoses s’hi afegeix la qüestió del cost més elevat dels materials de construcció previstos, en relació amb el que suposaria utilitzar ciment o construir una teulada simple. Però la nostra elecció és deliberada perquè entenem que l’escola ha de ser un lloc segur, bonic i bo per als infants i joves.

Quin és el cost d’aquest engrescador projecte?

Esperem que serà per sota dels 100.000 €

Professor Aliou Mendy

El centre educatiu anirà a càrrec de l’equip educatiu liderat pel professor Aliou Mendy, amb experiència de més de 25 anys al món educatiu formal com a docent i director en un centre escolar a la població de Kër Massar a la perifèria de Dakar.

Impacte del projecte

Es preveu que el projecte tingui un impacte positiu a la població de Gorom- Bambilor, especialment als barris de recent formació. La creació d’un entorn educatiu sostenible i acollidor contribuirà a millorar la qualitat de vida de nens i nenes i joves, així com de les seves famílies. A més, el projecte té el potencial de promoure la pau i la cohesió socials a través de l’educació, la fraternitat i la cura del medi ambient.

El poble de Bambilor – Gorom es troba al límit de la regió de Dakar. Avui hi ha un silenci beneficiós. Demà es convertirà en un altre formiguer de Dakar. Ens toca a tots fer-ne un vincle de respecte cap a tot i a tothom, de pau, d’imaginació rica i per tant de creació, un futur (“AVENIR”) on l’atenció a tot, perquè tot ESTÀ VINCULAT, faci la ciutat més habitable.

g. Cristí de Taizé, 6 de març del 2024

Atenció a l’entorn natural

Tot el projecte està dissenyat amb respecte al medi ambient, i tenint en compte l’entorn social i comunitari de la zona on s’ubica també un gran dispensari envoltat d’arbres fruiters com mangos, anacards i tota mena de vegetació autòctona.

Construcció sostenible feta amb material de fabricació local

Construcció duradora feta amb material de fabricació local

L’escola es construeix a base de maons de terra premsada també denominats maons de fang.